Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Notícia

Es coneixen els millors projectes d’enoturisme de Catalunya als Premis Vinari

12 de juliol de 2021

El passat divendres 9 de juliol es va celebrar a l'Auditori de Vilafranca del Penedès la Gala d’Estiu dels Premis Vinari 2021, concurs que enguany celebra la novena edició. A més dels vins joves, s’han desvetllat els projectes i activitats enoturístiques. Com a novetat, s’han ampliat les categories dedicades en el sector de l’enoturisme respecte l’any passat. En l’edició anterior del certamen es va crear la categoria d’un sol premi d’Enoturisme, però enguany s’ha volgut donar un pas endavant ampliant a 4 categories dedicades a aquest sector, una d’elles desglossada amb 4 premis més, i afegint 2 mencions especials del jurat, pel que sumen a 9 premis en total d’enoturisme amb els seus respectius finalistes. Enguany també s’ha volgut reconèixer als premiats amb una placa distintiva.

Els Premis Vinari d’Enoturisme 2021 han comptat amb la col·laboració de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, que ofereix la formació dels professionals de l’àmbit enoturístic de Catalunya, contribuint així al desenvolupament del sector. D’aquesta manera el concurs neix amb l’objectiu de donar una empenta al sector en un any molt complicat, alhora de fomentar el turisme de proximitat donant a conèixer els cellers que organitzen activitats arreu del territori. L’enoturisme va a l’alça i cada cop més són els cellers que dediquen activitats enoturístiques amb l’objectiu de que el client pugui conèixer i gaudir el territori a la vegada que s’apropa als seus productes.

La participació d’enguany ha estat un èxit, recollint un total 43 projectes de diferents cellers de tot Catalunya. Els guardonats dels Premis Vinari d’Enoturisme i els finalistes van ser els següents:

  • Premi al millor allotjament enoturístic:

Hotel BUIL&GINÉ del celler BUIL&GINÉ, Gratallops (DOQ Priorat).

Finalistes:

Cal Pubill del celler Suñer, Ginestar (DO Tarragona).

Cal Gasset del celler Sanstravé, Solivella (DO Conca de Barberà i DO Cava).

  • Premi al millor restaurant, Wine Bar i/o experiència de maridatges:

Jardí Restaurant El Celleret de Família Torres, Pacs del Penedès (DO Penedès).

Finalistes:

El Xalet de Montrubí del celler Montrubí, Font-Rubí (DO Penedès).

Bages964 del celler Oller del Mas, Manresa (DO Pla de Bages).

  • Premi a la millor visita enoturística i experiència de tast de vins:

Celler Masia Serra, Cantallops (DO Empordà).

Finalistes:

Celler Abadal, Santa Maria de Horta de Avinyó (DO Pla de Bages).

Celler Vilarnau, Espiells (DO CAVA i DO Penedès).

Es van atorgar 4 premis de diferents temàtiques a la millor activitat enoturística durant l’any 2020.

  • Premi a la millor activitat enoturística cultural i social:

Viu la Verema de 1887 del Celler Llopart, Subirats (Corpinnat i DO Penedès).

Finalistes:

Un Mar de Malvasia del Celler de l’Hospital – Centre Interp. de la Malvasia de Sitges, Sitges (DO Penedès).

Visita eno-històrica de Mas Llunes, Garriguella (DO Empordà).

  • Premi a la millor activitat d’esport o benestar:

Wine en Kayak de Celler Suñer, Ginestar (DO Tarragona).

Finalistes:

Walk & Wine al teu aire de Celler Mas Vicenç, Cabra del Camp (DO Tarragona).

Walking Pascona de Celler Pascona, Falset (DO Montsant).

  • Premi a la millor activitat mediambiental:

Celler Gramona, Sant Sadurní d’Anoia (Corpinnat i DO Penedès).

Finalista:

Celler Albet i Noya, Sant Pau d’Ordal (DO Penedès).

  • Premi a la millor activitat de luxe:

Visita al celler amb tast i dinar menú degustació maridat amb l’enòleg i el propietari del celler Oller del Mas, Manresa (DO Pla de Bages).

Les dues categories restants, van ser de menció especial per part del jurat:

  • Premi en el millor ús de les noves tecnologies en activitats enoturístiques:

Tast & Casa de Freixenet, Sant Sadurní d’Anoia (DO CAVA i DO Penedès).

  • Premi a la millor activitat solidària:

Cep Passes Solidàries de Vins el Cep, Espiells (DO Penedès).

El jurat que ha avaluat les candidatures ha estat format per Ester Garcia, directora de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya; Lluís Tolosa, sociòleg, escriptor i expert en enoturisme; Begoña Fernández, experta en turisme i professora de l’Escola d’Enoturisme, Carlos Àguila, emprenedor i escriptor especialitzat en enoturisme, enologia i història del vi; Ester Bachs, directora dels Premis Vinari i Zaida Torregrosa, directora comercial del Vadevi.

En acabar, els Premis Vinari 2021 van recomanar una selecció de les millors vinyes del paisatge vitivinícola català que permeten descobrir territori i passejar per l’origen de grans vins que surten al mercat amb el segell Catalunya. Es tracta de les vinyes dels següents cellers:

Abadal, Albet i Noya, Buil & Giné, Canals i Munné, Cava Guilera, Celler de l’Hospital – Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges, Celler Estol Verd, Celler Mas Vicenç, Celler Pascona, Celler Sanstravé, Celler Suñer, Celler Blanch, Família Torres, Finca Batllori, Freixenet, Gramona, Llopart, Mas Blanch i Jové, Mas Llunes, Masia Serra,MontRubí, Oller del Mas, Pla de Morei, Sumarroca, Vilarnau i Vins el Cep.

La Gala de Tardor dels Premis Vinari tindrà lloc el divendres 8 d’octubre a Vilafranca del Penedès, després dels tastos finals de la resta de categories que es farà dilluns 13 de setembre al Celler de Rubí.

Accessibilitat