Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Notícia

Es presenta a Vilafranca del Penedès la cinquena edició del Congrés d’Art, Paisatge Vitivinícola i Enoturisme

10 de juny de 2015

El tinent d'alcalde de l'Àrea de Territori i Medi Ambient, Josep M. Martí, ha destacat la celebració del Congrés d'Art, Paisatge Vitivinícola i Enoturisme els propers 18 i 19 de juny a Vilafranca, com una de les propostes més assenyalades del programa de la capitalitat cultural Vilafranca 2015. Martí ha explicat en la presentació d'aquesta cinquena edició del Congrés que “el paisatge, tan urbà com rural, és molt important. La identitat de Vilafranca es resumeix en les vinyes també, és el nostre paisatge”. 
El Congrés Art, Paisatge Vitivinícola i Enologia està promogut pel Centre d'Estudis del Paisatge Vitivinícola, CEPvi, i aquest any emmarcat dins la Capital Cultural de Vilafranca del Penedès 2015. L'edició d'aquest any recull les aportacions de les edicions anteriors i, en una línia d'utilitat i enllaç entre problemes i inquietuds locals i saber universal, pretén apuntalar el salt cap endavant que en el món del vi i el cava sembla començar a clarejar. Miquel Vidal, director del Congrés, ha dit en la presentació que “el Congrés sempre ha volgut ser una eina, vinculat a la problemàtica del territori”. Segons Vidal, Arquitecte i Màster en Arquitectura del Paisatge, treballen amb l'objectiu d'agrupar i implicar diferents agents de la societat civil: “el nostre objectiu per als propers dos anys, és posar en marxa un pla que permeti avaluar l'estat de la situació del paisatge vitivinícola i marcar un full de ruta”. 
El Congrés dels propers 18 i 19 de juny a les instal·lacions del Vinseum s'estructura en 4 blocs específics: Economia, Territori, Paisatge i Art. El bloc econòmic està centrat en l'Enoturisme, i estan convidats experts del sector de les universitats de Penh (Austràlia) i la Rioja. Pel que fa al Territori, es plantejarà com l'ordenació del territori es relaciona amb el paisatge de la vinya, i quines infraestructures són necessàries desplegar. En l'àmbit del Paisatge, el Congrés proposa la revisió i detecció d'errors del Pla d'Ordenació del Paisatge. 
Aquesta trobada se situa com el punt d'arrencada del Pla de Gestió de la Identitat Vitivinícola i Desenvolupament 2015-20, l'objectiu del qual és defensar de manera clara i compromesa, però dialogant, la identitat del paisatge vitivinícola com a valor cultural i actiu econòmic excepcional. 

Accessibilitat