Bouquet d’Alella és un petit celler situat a la localitat d’Alella, a la comarca del Maresme, on a l’horitzó podem gaudir tant de vistes al mar, a la muntanya, com al poble. El celler ha aconseguit arribar a la xifra rècord de quatre mil visitants a l’any, superant la meitat dels visitants d’altres cellers més grans de la mateixa Denominació d’Origen. L’any 2019, tres mil dels quatre mil visitants van ser estrangers procedents de Canadà i Estats Units, atrets per les opinions positives d’un blog turístic canadenc que situava Bouquet d’Alella al rànquing dels cinc millors petits cellers de Catalunya.
Natalia Sarzynska. Publicat el maig de 2021.
Bouquet d’Alella és un celler jove que porta en funcionament com a tal només nou anys. És un dels vuit cellers que formen la DO Alella. La finca té 14 hectàrees de vinya i la família porta més de cinc segles cultivant raïm, fins que l’actual generació va decidir donar un pas més i començar la seva pròpia producció, unes 30.000 ampolles a l’any. S’especialitzen en vins de varietats autòctones com la garnatxa negra, la monastrell, la garnatxa blanca o la característica pansa blanca de la DO Alella, que alguns consideren xarel·lo. A més de les varietats locals, també experimenten amb les reines franceses com la chardonnay i la syrah. A la seva botiga podem trobar vins negres, blancs, rosats, dolços, experimentals i finalment vins escumosos.
El seu sorprenent èxit ha nascut gràcies a que Bouquet d’Alella ha aprofitat les eines de la innovació per a combinar la tradició de la seva finca familiar, la seva localització geogràfica prop de Barcelona i la bellesa del seu paisatge.
El seu catàleg d’activitats enoturístiques ofereix experiències a l’aire lliure, aprofitant la fórmula de maridar el vi amb la gastronomia i la natura. Totes les activitats comencen amb una visita al celler i una degustació dels vins. Sempre amb un tracte familiar i personalitzat per a cada client. Tant si és el seu famós Pícnic entre vinyes, una activitat que fan durant tot l’any, o el seu exitós Sopar de Lluna Plena, organitzat dues vegades a l’any, o altres activitats.
A Bouquet d’Alella creuen profundament en l’enoturisme com a eina de primera mà per a un celler. Asseguren que no ha sigut la producció de vins allò els ha diferenciat d’altres cellers, sinó les activitats enoturístiques que ofereixen la sinergia entre les necessitats humanes i la natura. Són les experiències que avui en dia busquen les persones, i s’ha de saber escoltar-les, innovar, adaptar-se als canvis i en cap moment aturar-se. El celler, de manera natural, sempre ha destacat per compartir el seu petit espai amb tothom que vulgui gaudir del mar, la muntanya, el vi i la gastronomia.
Així, Bouquet d’Alella s’ha convertir en un petit oasi que ressalta a la petita DO d’Alella gràcies a l’enoturisme, la personalització de les seves activitats i la gran capacitat d’escoltar què necessiten els turistes.
ENTREVISTA a Teresa Cerdà, copropietària del celler Bouquet d’Alella i encarregada de màrqueting i enoturisme.
Teresa, moltes gràcies per acceptar l’entrevista.
Encantada.
Primer de tot, com va sortir la idea del celler Bouquet d’Alella? Quina és la vostra història?
El celler era una finca familiar que ha passat per diferents generacions des de fa més de cinc segles. El meu pare va replantar la vinya i venia el raïm als diferents cellers de la DO Alella. Una generació més tard, juntament amb el meu germà, que és enòleg, vam decidir que vendre raïm als diferents cellers era complicat i havíem de fer un salt endavant. Va sorgir llavors la idea de Bouquet d’Alella.
En què es caracteritza la vostra producció de vins?
Són vins ecològics, produccions petites, i com a celler petit sobretot intentem treballar les varietats autòctones o locals.
Feu servir només varietats autòctones?
Majoritàriament, sí. Tenim pansa blanca i garnatxa blanca en varietats blanques. Garnatxa negra i monastrell en varietats negres. Fora de les varietats locals tenim també chardonnay i cyrah.
Com definiríeu el vostre vi?
És un vi honest, mediterrani, molt salí a causa de la proximitat al mar, però m’agrada definir-ho com a un tastet del territori i de les varietats d’aquí.
A part d’elaborar i vendre vi també oferiu activitats enoturístiques. Quina d’elles creieu que us ha portat a l’èxit?
Bé, nosaltres mai hem fet publicitat i durant aquests nou anys hem anat creixent i creixent. Em sembla que el factor d’èxit és que les nostres activitats són personalitzades, en petit format, amb un tracte molt proper i sobretot que les activitats es fan a la natura. La nostra fórmula de vi, natura i una mica de gastronomia. Diguem-ne que aquest és el nostre Triangle de les Bermudes. Crec que per tenir èxit s’han de combinar aquestes tres coses.
Aleshores, teniu algun paquet que ofereixi la combinació de vi, gastronomia i natura?
Sí, el paquet que ha sigut més diferencial durant aquests anys ha sigut potser el Pícnic entre vinyes, una activitat que oferim des de l’inici del celler. El paquet és una visita i un tast de vins, on després donem un cistell, una carta de benvinguda i un mapa dibuixat a mà que indica als nostres visitants com han d’arribar a la seva taula, situada enmig de la vinya, no gaire lluny del celler. La taula està ben parada amb flors, espelmes i altres detalls. Els turistes només porten el menjar al cistell, ja que el vi també se’l troben allà.
És un paquet original i que potser la gent de Barcelona és el que busca: desconnexió.
Sí, a més vam ser un dels primers cellers de la DO Alella en oferir aquest tipus d’activitats. De bon principi ja sabíem que volíem que les nostres activitats estiguessin relacionades amb la natura.
Com va sorgir la idea d’aquesta activitat?
Teníem ben clar que volíem fer alguna cosa que ens agradés, i fer experiències diferents. Creiem que la visita al celler i el tast, això ho tenen gairebé tots els cellers. No volíem fer un tast a un lloc tancat, perquè d’espais així n’hi ha milers.
Com va ser el procés de creació d’aquest producte?
Sobretot va ser buscar un espai bonic, a prop del celler però una mica lluny perquè la gent estigués tranquil·la. També calia adaptar l’activitat a les condicions climàtiques. A l’hivern el pícnic es fa durant el dia. A l’estiu el fem a la tarda o vespre, fins la nit, per a poder gaudir de l’experiència observant la posta de sol, el mar i les vinyes.
A part, també tenim una altra activitat que per mi és la millor. És el Sopar de Lluna Plena. El fem dues vegades a l’any. Portem els visitants a una vinya més llunyana situada davant del mar. D’aquesta manera es pot observar la lluna plena reflectida al mar, enmig d’una vall verge, potser la única del Maresme, i més lluny es pot veure Barcelona de nit. Aquests dies ve un restaurant i ens fa un càtering i un sopar-maridatge. Podríem dir que aquesta és la nostra activitat més "TOP".
Llavors podríem dir que el Sopar de Lluna Plena és realment el vostre projecte d’èxit en enoturisme?
Depèn, no sé què dir-te, perquè ho són les dues. Si em fas triar, la que té més visites és el pícnic, però el Sopar de Lluna Plena, fent-ho dues vegades a l’any, atrau bastantes persones. Penso que les dues són activitats diferencials, no podria triar-ne una.
Quin és el perfil dels vostres enoturistes?
Dels quatre mil visitants rècord que vam arribar a tenir l’any 2019, tres quartes parts eren estrangers. No va ser d’un dia per l’altre, els turistes de fora venien esporàdicament i al principi em vaig sorprendre bastant, no sabia com arribaven aquí. Després ens van fer saber que un blog de turisme canadenc va escriure sobre el nostre celler i molta gent de Canadà i d’Estats Units va començar a visitar-nos. Després d’aquest èxit amb els turistes estrangers una petita agència turística de Barcelona es va interessar en nosaltres i va començar a oferir visites, on la majoria de turistes arribaven en bicicleta o en veler des de Barcelona.
Quina importància té la vostra activitat enoturística dins de la DO Alella?
Aquesta denominació d’origen és molt petita, som vuit cellers i quatre d’ells són més grans. Nosaltres som dels celler petits dins dels petits. Fem una producció de 30.000 ampolles a l’any i potser com a productors no som gaire importants. A nosaltres ens diferencien sobretot les activitats enoturístiques.
Què vau fer per sobreviure a la crisi provocada per la pandèmia de la COVID-19?
Vam haver de readaptar-nos. Després de tres mesos tancats, vam decidir obrir un Wine Bar on la gent podria venir aquí a fer una copa a la nostra terrassa, amb tapes, música i bon ambient. Va ser una eina que ens va ajudar a fer-nos conèixer, ja que algunes persones venien i després tornaven a prendre una copa, a comprar vi o fer les activitats enoturístiques. Al final, una cosa va beneficiar l’altre. Si la gent ve a fer una visita i acaben satisfets, compren vi. I si venen a comprar vi, s’interessen per les activitats.
Teniu pensades altres activitats relacionades amb l’enoturisme?
Sí, no ens podem aturar mai. Cada any intentem incorporar activitats relacionades amb esdeveniments locals, on provem activitats noves. És com un entrenament, si veiem que les activitats agraden, les posem al catàleg, i si no agraden llavors les descartem. Penso que és molt important no deixar d’explorar.
Doncs ara dues preguntes que seran més filosòfiques que tècniques. La primera és: quina és la filosofia de Bouquet d’Alella?
El nostre lema des de bon principi és Viu la tradició, experimenta la innovació. Al final som una família i venim del món rural. Aquesta tradició l’hem viscut sempre, però volem donar-li un punt de modernitat i innovació.
Realment m’ha agradat molt el lema. I com a última pregunta: què és l’enoturisme per a vosaltres?
L’enoturisme és compartir la forma de viure i treballar en aquest entorn privilegiat. Ja que estem situats a un petit oasi, per què no compartir-lo? Crec molt en l’enoturisme. Hem de ser conscients que al final, darrere de l’enoturisme sempre hi ha l’esforç de com a mínim una persona. L’enoturisme és un món molt maco, i penso que la gent busca aquest tipus d’experiències cada vegada més. Val la pena endinsar-s’hi.
Doncs fins aquí les preguntes, moltíssimes gràcies!
De res, ha sigut un plaer!