Un cap de setmana amb 420 persones de Verema Solidària tenyeix d’enosolidaritat el Penedès

Un cap de setmana amb 420 persones de Verema Solidària tenyeix d’enosolidaritat el Penedès

19 de setembre de 2017

Alguns dels participants de la Verema Solidària

Penedès / Empordà, 18 de setembre de 2017.- Verema Solidària, la iniciativa que vincula vi, solidaritat i sensibilitat social, va reunir un total de 420 persones aquest cap de setmana les dues accions de verema per tallar amb l‘exclusió social que tenia programades al Penedès. Celler Credo i Raventós i Blanc van ser els amfitrions, dissabte i diumenge, respectivament, d’unes jornades en què el conreu biodinàmic, la collita a mà i trepitjada del raïm, amb fi de festa musical es van convertir per un dia en eines per captar fons per a entitats socials i tallar amb l‘exclusió social.


Va obrir el cap de setmana dissabte Celler Credo, on 172 persones van aplegar-se per participar en diverses activitats en torn a la vinya i el vi, conèixer les entitats principals beneficiàries de Verema Solidària enguany, i gaudir d’un dinar a l’aire lliure. I diumenge, Raventós i Blanc va acollir 248 persones, amb el mateix fil conductor, si bé cada celler va oferir experiències diferents reflectint la particular manera de fer i de ser de cada equip. En ambdós casos, els nens van tenir algunes activitats específiques, trepitjant raïm a grans tines, i els amants de la natura van poder conèixer i entendre moltes de les tècniques i pràctiques que aquests cellers han recuperat per aconseguir un equilibri amb l’ecosistema propi de les seves finques.


Els participants van començar rebent el barret de veremadors solidaris i aprenent el més important sobre la xarel·lo, varietat de raïm icona del Penedès. Llavors van estar a punt per rebre les seves tisores i collir-la raïm a mà acompanyats per sommeliers i experts del món vi del propi celler. La visita a vinya posterior va convertir el matí en un agradable passejada mediambiental farcida de petites xerrades descobrint amb enòlegs, biòlegs i altres experts en natura els principis de la biodinàmica i diversos programes que fan de tots dos cellers una peça activa i dinàmica en la recuperació de biodiversitat al seu territori. Així es va tractar la importància de protegir i recuperar els ratpenats a la zona o el conreu amb l’euga Nitouche, per exemple, al Celler Credo; i el paper de les gallines i els burros en el conreu a Raventós i Blanc, o com el llac que forma part de la seva finca atrau i contribueix a sustentar espècies com el gripau “tòtil”, el corb marí i moltes altres.


Com a punt final de la visita a vinya, els participants van trobar-se amb representants de les entitats principals beneficiàries dels fons que entre tots han contribuït a recaptar: Mas Albornà, del Penedès, i Fundació Astrid-21, de Girona-Empordà. A continuació, un tast de vins al que van estar alguns dels millor elaboradors de la zona va ser el preàmbul per a un dinar a l’aire lliure al que el vi va acompanyar en tot moment, fins les actuacions musicals del grup A fons, a Raventós i Blanc i de La Folie, a Celler Credo, que va fer cantar una bona estona a tothom i fins i tot inspirar alguna coreografia improvisada.


La mirada posada a l’Empordà per aconseguir 18.000 Euros d’enosolidaritat


A data d’avui, Verema Solidària porta recaptats 16.510 euros mitjançant la campanya de micromecenatge oberta a www.goteo.org, un 80% més que a la primera edició, a Finca Parera. La xifra actual suposa un 366% per sobre de la recaptació mínima que s’havia fixat, i entra al compte enrere de la quarta i darrera acció de verema, que tindrà lloc al Celler Cooperatiu d’Espolla, a l’Alt Empordà. L’objectiu ara és aconseguir i si és possible superar els 18.000 euros de recaptació òptima que permetrien cobrir totes les peticions de finançament que van fer les entitats socials guanyadores dels Premis Verema Solidària: Astrid-21 i Mas Albornà, per millorar la vida de joves i gent gran amb discapacitat intel·lectual. Recordem que 8 de cada 10 euros que aportin els participants es destinaran a donar suport a entitats socials locals; els 2 euros restants cobriran despeses d'estructura i de Goteo.org.


Dimecres 20 de setembre s’obrirà una nova campanya d’inscripcions a la quarta i darrera verema, que tindrà lloc a l’Alt Empordà, i a altres opcions igualment exclusives, que s’han ampliat. Entre les activitats sense anar a vinya, l’estrella indiscutible és la sessió de tast maritdat amb en Josep Roca, un dels millors sommeliers del món, de la que s’ha acordat obrir 10 places més atès que es van exhaurir al primer micromecenatge. També es poden reservar ampolles dels vins solidaris que s’elaboraran, o simplement per fer una aportació de suport a la campanya. A la web www.veremasolidaria.org es trobarà la informació sobre les diferents opcions disponibles per “tallar amb l’exclusió social”.


Fins ara, més de 500 persones han viscut una experiència de Verema Solidària a vinya al 2017, i encara resta una verema. L’Empordà, territori convidat d’excepció d’aquesta segona edició, té la clau per tancar la campanya amb un èxit també pels fons recaptats.


Qui fa possible Verema Solidària


Per portar a bon terme aquesta segona edició, Verema Solidària compta amb el suport de les empreses i institucions patrocinadores següents: Coral Transports & Stocks, Caves Gramona, New Group Maquinària Moderna, Consell Regulador de la DO Penedès, Consell Regulador de la DO Empordà, Ramondín, Joan Cortiada i. També ho fan possible les col·laboracions de Cafès Novell, Euroselecció-Riedel, Kartox, Alvilardan, Cal Feru, Creu Roja, Ajuntament de Figueres i Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia, aportant productes, materials i serveis. Sumen esforços a les tasques de difusió de la iniciativa entitats diverses, com l’Institut del Cava, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, la Taula d’entitats del tercer sector social de Catalunya, diversos ajuntaments i consells comarcals del territori, i el suport proper i molt especial de l’Associació Catalana de Sommeliers, el CETT, i altres escoles de sommeliers de Catalunya.


La iniciativa està organitzada per l’associació Impulsa Fundraising, gestora global de Verema Solidària, especialista en captació de fons per a entitats del tercer sector, amb la col·laboració indispensable dels cellers amfitrions de cada edició. Al 2017, aquests cellers son: *La vinyeta, Celler Credo, Raventós i Blanc i Celler Cooperatiu d’Espolla.


Comunicació: Cèlia Diaz-Pardo 616 40 9876 comunicacio@veremasolidaria.org
Més informació al web www.veremasolidaria.org
facebook.com/veremasolidaria twitter.com/veremasolidaria instagram.com/veremasolidaria/